Wednesday, June 30, 2021

Buah yang mempunya vitamin C lebih tinggi dari Oren. Sesuai untuk anak-anak. Ramai yang tak tahu!

Sebut je vit C mesti ingat oren. Tapi sebenarnya dalam sebiji buah Oren cuma mempunyai kandungan vit C sebanyak 59-83 mg sahaja!


Tapi kalau anak2 tak suka makan buah oren macam mana? Jangan risau. Banyak lagi buah yang mempunyai vit C malah lebih tinggi dari vit C. salah satunya adalah buah Jambu!


Mari kita kenali sedikit fakta buah jambu batu



Ye. Dalam setiap 100 gram jambu batu mempunya kandungan vitamin C sebanyak 228.3 mg !

tinggi kan?


Keperluan Vitamin C setiap hari?


Agak-agak berapa dos yang dibenarkan untuk ambil vitamin C setiap hari? setiap peringkat umur mempunyai dos masing-masing.


Refer gambar di bawah Mel rujuk dari website Jabatan Kesihatan.



Kalau bukan penggemar buah pulak macam mana tu? Macam Mel bukanlah tak gemar buah. Kalau ada orang tolong potongkan buah laju lah makan. Nak kupas sendiri berzaman ye .

Untuk yang tak gemar atau tak mampu nak konsisten makan buah boleh je ambil vitamin C macam vitamin C Shaklee. Disarankan untuk ambil vitamin C yang natural. dari sumber semula jadi kerana ia lebih berkesan dan tiada side effect seperti sintetik.


Nak tau apa beza dia?




Vitamin sintetik mempunyai kesan jangka masa panjang. tambahan terlalu banyak manipulasi kimia sewaktu penghasilannya. 


Vitamin C natural biasanya lebih mahal berbanding Vitamin C sintetik yang lebih murah dan adakalanya diberi percuma sahaja.


Untuk pengguna vitamin C kena tahu cara pengambilan vitamin C. Baru lah kita tidak mengeluarkan kenyataan yang tidak relevan tentang vitamin C. kesian vitamin C kena fitnah tau.





Continue Reading

Tuesday, June 29, 2021

Minum petang dengan slimming tea

 Minum petang faverett kita.


Kalau sebelum kenal Cinch tea ni kita ambik teh hijau jer. Skang kita upgrade sikit ambik Cinch tea untuk efekk lagi powerr 👍


       Suami takleh minum panas. Suka sejuk. 


Cinch tea ni ada gabungann 4 jenis teh. Mau tak powerr. 

     Kita ambik teh panas-panas


Masuk anak 3 ni, kena la berdamping dengan Cinch tea. Siapa nak workout atau pergi gim ambik jer teh ni panas2,

Then sapu losyen panas2, pakai pulak sliimming body shaper.  Fuhh peluh menitik2. Tunggu masa jer nak inch loss!

Continue Reading

Friday, June 25, 2021